Akne/vulgaris

Akne, filipenser og uren hud er en af de mest almindelige hudlidelser. Omkring 90 % af alle unge har i puberteten oplevet hudsygdommen akne. De fleste oplever den i mild grad, hvor den vil forsvinde omkring 25 års alderen, mens andre er mere plaget af bylder og bumser. Der er dog stadig en del, der kan være plaget af akne helt op til 40 års alderen.

Årsagen til akne er den en øgede talg produktion, der ses i puberteten og skyldes en kønshormon-påvirkning af talgkirtlerne. Der dannes mere af det mandlige kønshormon (androgen) både hos drenge og piger, hvilket stimulerer produktionen af talg og udførselsgangene tilstoppes.

For mange unge starter huden med at fedte, senere kommer der hudorme og derefter bumser (papler og pustler), der kan være betændte. Svær grad af akne ses som store røde ømme bylde-lignende bumser. Akne er en sygdom, der kan være aktiv i mange år og kan være meget belastende både kosmetisk og psykisk. Livskvaliteten med akne kan for mange være reduceret væsentligt.

En anden form for akne der rammer voksne

En anden form for akne er Rosacea, som ofte rammer voksne. Dette ses som rødmen i kinder og hævet hud på fx næsen og opstår, fordi ansigtets blodkar bliver inflammerede og hæver.

Uanset om det er en mild eller svær akne, kan du søge hjælp ved din kosmetolog, som kan henvise dig til en læge, hvis tilstanden kræver medicinsk behandling.

Gode regelmæssige rutiner som grundig afrensning, efterfulgt af tonic og olie-fri cremer med anbefalede hudplejeprodukter – samt regelmæssige ansigtsbehandlinger med frugtsyre, hjælper huden med at regulere talg- produktionen, beroliger huden og forebygger nye udbrud.

Frisør A – Hår & Hudpleje | Højvangens Tov 10 | 8660 Skanderborg | Tlf.: 86 57 12 12 | mail@frisoer-a.dk